Начин на приготвяне
Маята се разтваря в 150 мл от млякото с една лъжица захар. Оставя се за 7-8 минути да шупне.
Яйцата се разбиват леко със захарта, щипка сол и останалото мляко. Към тях се сипва маслото - разтопено, но не горещо. Сипва се и шупналата мая.
Пресява се брашното и се бърка/замесва всичко с миксер с приставки за тесто, тъй като с ръце би било трудно да се обработи такъв вид меко, лепкаво тесто. Месенето с уреда продължава от 5 до 8 минути.
Както си е в купата тестото за бриоша се покрива с кърпа и се оставя да втаса в топло помещение за 1 час, след което отново се премесва за 1-2 минути и се разстила в кръгла тавичка с 28 см диаметър и покрита с хартия за печене. С показалец се правят леки вдлъбнатини и отново се оставя да втаса и бухне хубаво за около 1 час и 20 минути на топло.
Фурната се загрява до 200 градуса. Маслото и кафявата захар се поставят на много слаб огън, колкото да се разтопи маслото, а кафявата захар да си остане на кристалчета.
С тази захарно- маслена смес се залива обилно бухналият бриош. Внимава се да не се правят резки движения и силно разтърсване на тавичката, защото тестото в много чувствително и би спаднало. Пъха се внимателно в загрятата фурна и се пече 25 -30 минути или до тъмно златист загар.
Готовият датски бриош се изважда от тавата и се оставя да изстине върху решетка. Може да се консумира и леко топъл, когато уханието на масло е най-силно.
Невероятно ефирен и пухкав отвътре, а отвън с хрупкава маслено-захарна коричка.
Да ви е сладко!