Начин на приготвяне
Разтопете свинската мас, най-добре в съд на водна баня.
Нарежете локума на четвъртинки. Ореховите ядки също.
Пресейте брашното, прибавете ванилиите и разбъркайте.
Към разтопената и охладена мас прибавете швепса. Добавете към брашното и замесете тесто.
От полученото тесто късайте топчета с големина на орех. Сплескайте ги между дланите си и поставете в средата по четвърт локум и орех.
Отново оформете на топче. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене.
Печете в загрята фурна на 170 градуса около 15 минути, до леко порозовяване.
След изпичане веднага поръсете локумките с пудра захар.
От тази смес излезнаха 40 броя маслени сладки.
Хрупкавите локумки с швепс са готови.