Сиропирани постни банички с ябълки

ПетяПетяГотвач128451543
03/02/2019
"Постни или не - тези сиропирани банички с ябълки са толкова невероятно вкусни, че всички искат да ги опитат "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции14
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 004
  • Преглеждания за месеца49
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • кори за баница - 1 п.
  • За пълнежа
  • ябълки - 600г , обелени и настъргани
  • стафиди - 100 г
  • орехи - 100 г, начупени на едро
  • захар - 1 ч.ч., кафява/бяла
  • канела - 1 ч.л.
  • лимони - 1 бр., сок и настъргана кора
  • ванилия - 2 бр.(по желание)
  • За сиропа
  • отвара от ябълкови кори - 1 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • За поръсване
  • пудра захар - 60 г
  • мазнина - количество и вид по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя пълнежът.

Ябълките се измиват и обелват, след което се настъргват на едро ренде (аз на машинка). Ако рендето е ситно, ябълките ще пуснат повече сок, което не е беда.

Настърганите ябълки се поръсват със сока от лимона, за да не потъмнеят много.

И в купата при тях се прибавят стафидите, на едро счуканите орехи, кората от лимона, канелата (обичаме я и слагам 1 с.л.) и захарта, която при мен беше кафява и само половин чаша. По желание може да се сложат и две ванилии.

Да уточня, че стафидите сухи ги слагам при настърганите ябълки. Така те попиват пуснатия от тях сок и не се налага да използвам галета или смлени бисквити, които пък от своя страна утежняват и променят натуралния вкус на ябълковите банички.

Разбърквам хубаво сместа и я оставям настрана да се омесят вкусовете и стафидите да набъбнат, т.е. да поемат ябълковия сок и пълнежът да не е течен.

През това време си правя отвара от корите на ябълките (нищо не се хвърля). Слагам в тенджера с 1.5-2 литра вода и ги оставям да поврат 10-15 минути на котлона.

От готовата отвара вземам 1 ч.ч., а другата я прецеждам в термоустойчив съд и си я изпивам след изстиване - има много информация в нета за полезните свойства на отварата и чая от ябълкови кори, препоръчвам ви да се запознаяте с тях!

Към отделената отвара слагам захарта и я кипвам на котлона и сиропът ми за баничките е готов.

Време е да ги направим и тях.

Вземам кора, мажа със затоплената мазнина с помощта на четка и върху нея слагам втора кора. Поръсвам леко с мазнина и в тесния край слагам 1-2 с.л. пълнеж, а по цялата кора поръсвам с орехи, които предварително съм си отделила.

Загръщам малко от левия и десния край на корите навътре, за да не изпадне пълнежът, и ги навивам на руло. Преди това обаче загърнатите краища също ги намазвам с мазнина, защото иначе оставят сухи при печенето.

По този начин се процедира и с останалите кори и пълнеж.

Получените 7 рула ги подреждам в правоъгълна тавичка, дъното на която е покрито с намазнена хартия за печене.

Мажа ги с останалата мазнина и отгоре им правя малки разрези с нож.

Пека постните банички в предварително загрята на 160°C фурна до приятен златист загар-около 40-50 минути. Важно е да се пекат на ниска температура, за да се изпече плънката хубаво и да не останат кашкави.

Изваждам тавата и ги оставям да поизстинат. След което заливам сладките банички със сиропа.

Аз съм сиропирала само част от баничките с ябълки. Другите са си типични ябълкови щрудели:)

Завивам с хартия и отгоре с кърпа за да омекнат, просто не ги обичаме хрупкави.

Преди сервиране рулата ги нарязват на две и ги поръсвам обилно с пудра захар.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар