Начин на приготвяне
Вкъщи не се спираме, докато не опитаме всички рецепти и вариации на едно и също ястие.
Покрай празниците имахме подобна ситуация с традиционните турски калабурбащъ.
Тъй като никога не ги бях правила, не знаех коя рецепта да подхвана, затова започнах с най-лесната като за първи път. Станаха толкова добри тези сочни сиропирани сладки, че свършиха за 2 дни.
Вчера направих различни, а скоро ще кача и другата рецепта.
Първата стъпка за рецептата за постни сиропирани сладки Хурмашици е да сипем вода в тенджера, да добавим захар, ванилова захар и да оставим на котлона да заври.
В друга тенджера сипваме вода и олио и също оставяме да заври.
Преместваме течността в друг съд, в който добавяме и брашно и бакпулвер с непрестанно бъркане.
От тестото правите малки топчета (моите станаха големи като за първи път). Сложете топчетата върху ренде и ги оформете така, че да се получи типичната шарка.
Подредете ги върху хартия за печене и печете турските сладки на 180 °C 30 минути.
Когато се охладят Хурмашиците, ги залейте със сиропа.
Оставете ги да попият добре течността поне 2-3 часа, а най-добре за цяла нощ.