Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Мекици»Страхотни въздушни мекици

Страхотни въздушни мекици

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Страхотни въздушни мекици
Снимка: Mimi Peneva
2 / 7с Видео
03/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
15
"Въздушни мекици, които не поемат никаква допълнителна мазнина и направо се топят в устата - това предлагаме да направите за закуска"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 150 мл смес с вода
  • кисело мляко - 200 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • прясна мая - 20 г
  • брашно - 450 г
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в топлите и смесени вода и прясно мляко.

Пресейте брашната и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. В него поставете разбитото яйце, разтворената мая и шупналата смес от кисело мляко и сода.

Замесете меко и лепнещо тесто. Покрийте и оставете тестото на топло място за 90 минути да втаса. Или така покрито поставете в хладилник за една нощ.

Нагрейте повечко олио на слаб огън и след като нагрее добре, е готово да пържите.

При пържене на мекиците намажете с олио добре ръцете и ги оформяйте на малка питка с дебелина 0.5 см - тестото е много меко и лепкаво.

Когато олиото е нагрято на слаб огън, пърженето става по бавно и има време да се надува и пържите до златист цвят. Не стават мазни и напоени с мазнина, а напротив - стават пухкави мекички, дори са и сухички, което се дължи на содата.

Тези въздушни мекици са страхотни на вкус! Опитайте!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Atanaska Traykova
Atanaska Traykova
Станаха толкова хубави, че моментално изчезваха и неможах да ги снимам.
20.04.2019 13:24
3
Go6ko_k0p3l370
Go6ko_k0p3l370
Страхотни и вкусни !
28.03.2019 16:46
2
1
Mimi Peneva
Mimi Peneva
Страхотни са , дори направих със и без сирене, станаха много вкусни !
09.02.2019 10:02
6
1