Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в топлите и смесени вода и прясно мляко.
Пресейте брашната и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. В него поставете разбитото яйце, разтворената мая и шупналата смес от кисело мляко и сода.
Замесете меко и лепнещо тесто. Покрийте и оставете тестото на топло място за 90 минути да втаса. Или така покрито поставете в хладилник за една нощ.
Нагрейте повечко олио на слаб огън и след като нагрее добре, е готово да пържите.
При пържене на мекиците намажете с олио добре ръцете и ги оформяйте на малка питка с дебелина 0.5 см - тестото е много меко и лепкаво.
Когато олиото е нагрято на слаб огън, пърженето става по бавно и има време да се надува и пържите до златист цвят. Не стават мазни и напоени с мазнина, а напротив - стават пухкави мекички, дори са и сухички, което се дължи на содата.
Тези въздушни мекици са страхотни на вкус! Опитайте!
Коментари