Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса;
В купа се смесват подправките.
Картофите се почистват от кората и се нарязват на дълги клинове. Изсипват се в купа и се поръсват със сухите подправките. Разбъркват се с ръка.
Подреждат се в голяма тава, като не се застъпват, подреждат се поединично.
В купа се смесват зехтин, лимонов сок, пресован чесън и бульон. Разбърква се и се излива върху картофите.
Тавата се покрива с алуминиево фолио. Пече се на 200°C за 40 мин.
Изважда се от фурната, отстранява се фолиото и се поръсват с гръцко твърдо сирене Кефалотири, или с настърган пармезан.
Печените картофи се допичат се за още 15-20 мин до златисто или да образуват коричка.
Поръсват се с магданоз.
Рецептата за тези печени картофи може да се поднесе като гарнитура, както я поднесох към Фегато ала Венециана, към друг вид меса или като самостоятелно ястие.
Най-добрите гръцки картофи с лимон и чесън са готови.