Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Печени Картофи»Най-добрите гръцки картофи с лимон и чесън

Най-добрите гръцки картофи с лимон и чесън

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Най-добрите гръцки картофи с лимон и чесън5 / 5
17/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"И ако не побързате, няма да имате шанс са опитате тези вкусни картофи по гръцки с лимон и чесън - веднага се изяждат"

Необходими Продукти

  • картофи - 4 бр. едри
  • чесън - 8 скилиди
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • розмарин - 1 ч.л. сух
  • риган - щипка сух
  • зеленчуков бульон - 150 мл
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса;

В купа се смесват подправките.

Картофите се почистват от кората и се нарязват на дълги клинове. Изсипват се в купа и се поръсват със сухите подправките. Разбъркват се с ръка.

Подреждат се в голяма тава, като не се застъпват, подреждат се поединично.

В купа се смесват зехтин, лимонов сок, пресован чесън и бульон. Разбърква се и се излива върху картофите.

Тавата се покрива с алуминиево фолио. Пече се на 200°C за 40 мин.

Изважда се от фурната, отстранява се фолиото и се поръсват с гръцко твърдо сирене Кефалотири, или с настърган пармезан.

Печените картофи се допичат се за още 15-20 мин до златисто или да образуват коричка.

Поръсват се с магданоз.

Рецептата за тези печени картофи може да се поднесе като гарнитура, както я поднесох към Фегато ала Венециана, към друг вид меса или като самостоятелно ястие.

Най-добрите гръцки картофи с лимон и чесън са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: