Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Пиле с лимон по гръцки

Пиле с лимон по гръцки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Пиле с лимон по гръцки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4-5
"Само на нас ли ни се струва, че храната е по-вкусна, когато е по гръцки?"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 1 цяло пиле
  • лимони - 1 брой
  • моркови - 50 г
  • целина - 1 малко парче
  • гъби - 250 г
  • масло - 60 г
  • бадеми - 100 г
  • шери - 150 г или вермут
  • яйца - 1 брой
  • сметана - 4 с.л.
  • лук - 250 г
  • черен пипер - прясно смлян
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете пилето. Хубаво го посолете и поръсете с черен пипер от вън и вътре. Натрийте по кожата със сока от половин лимон и изстискайте втората половина на лимона във вътрешността на пилето.

Сложете пилето в подходяща тенджера, полейте с вряла вода, така че пилето да се покрие и добавете почистените и нарязани зеленчуци (без гъбите). Оставете да се вари на слаб огън, докато всичко омекне. Извадете пилето.

Отделно запържете в малко масло почистените и нарязани гъби. Долейте към тях 100 мл пилешки бульон, долейте вермута/шерито, попарените и обелени бадеми и разбърквайте.

Отделно разбийте сметаната с яйцето и леко на порции при непрекъснато биене, долейте малко пилешки бульон.

Разбивайте, докато се получи гладък, леко гъст сос. Добавете към него гъбената смес. Накъсайте пилето на порции и го поднесете полято със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
54
42
30
20
10
Дай твоята оценка: