Начин на приготвяне
Измийте и разчленете на отделни розички карфиола. Поставете го в купата на блендер и включете да се смели за няколко секунди на средна скорост- целта е да стане на трохи, не много ситни и в никакъв случай да не стане на каша. Сложете към него 2 щипки сол и разбъркайте.
Разбийте яйцата с друга щипка сол и към тях добавете заквасената сметана, нишестето, черния пипер, зехтина, 4 с.л. с връх пармезан на прах и Ементала - настърган.
Вместо Ементал може да ползвате и обикновен кашкавал, не много солен.
Покрийте кръгла тавичка с хартия за печене - около 26-28 см диаметър.
Разпределете карфиола равномерно и върху него разпръснете бекона, нарязан на кубчета или лентички. Полейте течната смес, така че хубаво да се поеме от карфиола.
Подредете ореховите ядки (на половинки) и пъхнете в загрята на 175 градуса фурна за 30-40 минути или до хубав златист загар.
Когато извадите солената торта от фурната, поръсете с още фино настърган пармезан.
Може да консумирате топла или охладена. Прекрасна, нежна и много вкусна!
Добър апетит!
Солената торта с карфиол и пармезан е готова.