Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солена торта»Двуетажна Солена Торта

Двуетажна Солена Торта

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Двуетажна Солена Торта
Снимка: Дони Ники
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Двуетажна Солена Торта, която ще предизвика усмивки у всеки, който я види и опита"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг
  • яйца - 4 бр. твърдо сварени
  • салам - 300 шпеков
  • грах - 100 г консерва
  • мариновани краставички - 1/2 буркан
  • моркови - 2 бр. кисели от туршия
  • сол - 1 ч.л.
  • майонеза - домашна 500 г (може и купешка)
  • За декорация
  • крема сирене - 300 г Филаделфия
  • маслини - 6 бр. (за главичките на калинките)
  • чери домати - 9 бр.
  • моцарела - 6 бр. на топчета
  • филе елена - 1 опаковка
  • чоризо - 12 бр. парчета (готово нарязано в опаковка)
  • моцарелата - 6 топчета малка за основа на гъбките
  • майонеза - 2 с.л. за точките на гъбките
  • кулинарна боя - черна, гелова
  • магданоз - стръкчета за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват с кората в подсолена вода, след което се обелват.

Сварените картофи, граха, краставичките, морковите, шпековият салам, 2 яйца се нарязват на ситно, прибавя се майонезата (от която се заделят 5 супени лъжици за измазване на външните страни на тортата) и солта и се разбърква до пълното хомогенизиране.

В квадратен ринг върху равна подложка (ползвах картонена, купешка подложка, защото уникалната солена торта беше за повод - Нова година) се слага част от готовата смес, заравнява се по цялата дължина на ринга и се намазва крема сирене Филаделфия, която се смесва със заселена майонеза. По диагонал се слага, върху вече оформения блат друг квадратен ринг с по-малък диаметър. Отново повтаряме манипулацията, сипваме от сместа, заравняваме и зафилваме отново със сместа с Филаделфията

От така оформената картофена торта сваляме внимателно първо горния, след това и долния ринг.

Две от яйцата, които заделихме, се настъргват и поръсват върху двата оформени блата. 3 бр от чери доматчетата (3 от тях се разполовяват на две, служат за тяло на калинките, а другите 6 ще се използват за гъбките) срязваме на две, поставяме с разреза надолу и от маслинката отрязваме крайчето и го поставяме от единия край на домата за глава на калинката.

Другите чери домати издълбаваме с остър предмет, може нож (имам специален инструмент) и в сърцевината му се мушка топче моцарела, за да се образува гъбка.

С еднократния пош с майонеза, след което се отреже връхчето, се правят точки по гъбките, а с другия пош с оцветената в черно майонеза, се правят точките на калинките. Очите на калинките се правят отново с майонезата от първия пош.

От филе Елена на дълги слайсове опаковам празничното предястие като подарък (както е показано на снимката).

Чоризото подреждам по ръба на винената чаша, като застъпвам всяко предходно парче и обикалям, докато се образува кръг. Правят се три обиколки на устието на чашата, добре се притиска и след това се обръща и изтегля от устието, така се оформя розата. От листата на магданоза направих украса до гъбките и в центъра на розата.

Това е моят начин за двуетажна солена торта, приготвена лично от мен, но вие може да експериментирате и направите по ваш избор.

Бон апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Радвам се, че ви харесва!
28.03.2022 22:46
Н.Акифова
Н.Акифова
Много красиво изглежда солената торта ,ще се опитам и аз да я приготвя.
28.03.2022 22:20