Начин на приготвяне
Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета.
Изчистете лука и също го нарежете, но на по-големи парчета.
Загрейте тиган с олио и изпържете картофите и лука до готовност, но не трябва да стават хрупкави, а само меки. Котлонът трябва да е на средна степен. Извадете и изцедете от излишното олио.
В купа разбийте яйцата. Добавете сметаната, солта, черния пипер и картофите. Разбъркайте добре.
Формата за пай намажете леко с краве масло. Поставете бутертестото, като притиснете добре, както стените, така и дъното. Изрежете излизащите се парчета тесто от формата.
Надупчете с вилица и изсипете сместа. Отрежете ленти от изрязаното тесто. Намажете с жълтък и печете соления пай в загрята фурна на 180 °C до готовност.
Формата, в която пекох картофения пай, е е 16 см.
Паят от бутертесто с картофи и сирене е готов.
Коментари