Баклава с богата плънка от гръцката кухня

Мария СимоваМария СимоваГуру116158109114
06/02/2019
"Затворете очи и се насладете на вкуса, нищо друго не е важно "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции15
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 982
  • Преглеждания за месеца165
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • кори за баница - 500 г тънки
  • плънка
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • орехови ядки - 1 ч.ч. смлени
  • кокосови стърготини - 1 ч.ч.
  • стафиди - 1 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сироп
  • захар - 4 ч.ч.
  • вода - 4 ч.ч.
  • ванилия - 2 прахчета
  • олио - 100 мл за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започвате със сиропа - смесете водата със захарта и поставете на котлона да заври. След завирането варите 5 минути и прибавяте ванилиите, разбъркайте и свалете съда от котлона, оставете да се охлади напълно.

В купа разбийте яйцата със захарта на пухкав крем, добавете киселото мляко и олиото разбъркайте. Накрая добавете кокосовите стърготини, смлените орехи и стафидите, разбъркайте.

Намажете тава, подходяща на размера на корите, с олио и започнете да редите корите от пакета, като ги мажете с малка част от олиото. След като наредите половината кори, разбъркайте плънката и равномерно я разпределете върху тях.

Подредете останалите кори върху нея, като мажете корите с олио.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златисто за около 30 минути.

Извадете изпечената баклава от фурната нарежете на парчета и залейте със студения сироп равномерно.

Оставете гръцката баклава за няколко часа да попие сиропа си напълно и сервирайте.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар