Начин на приготвяне
Ядките ги смилам в блендер на по-едри парченца. Те трябва да се усещат в сочния десерт.
В подходяща купа ги смесваме с канелата.
Сушените плодове накисваме за 1-2 часа в хладка вода. Изплакваме добре и оставяме да се отцедят. Прибавяме ги към плънката.
Маслото разтопявам на водна баня.
Поставяме корите на плота и върху две от тях поръсваме от плънката до средата. Останалата среда от кората намазваме с масло.
Навиваме на руло и подреждаме готовите в намазана с масло йена глас тавичка.
Подредената за печене баклава заливаме с останалото масло.
Загряваме фурната на 160 градуса. Печем 35 минути до зачервяване на корите.
След като извадим празничната баклава от фурната, я намазваме с меда.
Оставяме баклавата да изстине напълно.
През това врече приготвяме сиропа.
Смесваме захарта и водата и сваряваме сироп, който ароматизираме с лимонова кора и сока от ½ плод.
С горещият сироп заливаме баклавата и я оставяме 24 часа да поеме от течността.