Начин на приготвяне
Измиваме пилето със студена вода. Най-вкусен е бульонът, приготвен с домашна или свободно отглеждана кокошка.
Отстраняваме всички вътрешности и кожа. Разфасоваме пилето на порции и ги поставяме в голяма тенджера с 3 литра студена вода. Прибавяме нарязаните на едри парченца зеленчуци и корени - морков, праз, магданоз, целина и куркума.
Зърната черен пипер пускаме цели, а на магданоза използваме дръжките. Стръковете прясна мащерка придават чуден аромат.
В първите 20 минути бульонът ври на силен котлон, после намаляваме огъня и оставяме да къкри около 3 часа.
Често обираме пяната по повърхността с решетъчна лъжица. След като месото е добре сварено и бульонът се е редуцирал наполовина, го прецеждаме.
Изваждаме пилешкото месо и оставяме да се охлади. Обезкостяваме го и го нарязваме на малки късчета.
Зеленчуците - лук, морков, жълта и червена пиперка режем на ситни кубчета. Сотираме ги в тигана с малко растителна мазнина. Сипваме доматената салца, прибавяме пилешкото месо и нарязаните на кубчета картофи.
Заливаме с прецедения бульон, като доливаме и останалото количество студен пилешки бульон основа. Супата къкри още 15 минути, до пълното сваряване на зеленчуците.
Накрая прибавяме и фидето.
Застройката приготвяме с разбитите жълтъци и кисело мляко. За целта аз използвам домашно квасено мляко.
Винаги обирам каймака на повърхността на буркана и го прибавям в застройката.
Богат е на масло и застройката става по-вкусна, ухаеща на масълце.
Изключваме котлона и я прибавяме към супата предварително темперирана. Поръсваме с пресен магданоз и листенца мащерка.
Тази супа се сервира гарнирана с резен лимон и лъжичка пчелен прашец. Консумира се топла, защото съставките пчелен прашец и лимонов сок не понасят високата температура.
Чесновите крутони приготвяме лесно, като използваме стар хляб. Нарязваме го на средни кубчета. В тефлонов тиган разтопяваме масло и малко сусамово олио. Не прекалявайте с неговото количество, защото има интензивен специфичен вкус.
Поставяме в загрялото маслото цяла скилидка чесън и стръкче мащерка, за да обогатят вкусовете.
Запържваме ги до златисто и поставяме върху кухненска хартия. Поднасяме ги към топлата супа.
Уверявам ви, че тази вкусна пилешка супа наистина има противовъзпалителни съставки, които облекчават симптомите и скъсяват продължителността на болестта.