Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Класическо ризото с печурки и пармезан

Класическо ризото с печурки и пармезан

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Класическо ризото с печурки и пармезан
Снимка: Храна за Душата
5 / 8с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Кажат ли ни класика и първото, за което се сещаме е това невероятно Класическо ризото с печурки и пармезан"

Необходими Продукти

  • ориз арборио - 200 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • бульон - 1 л.
  • бяло вино - 50 мл
  • печурки - 200 г
  • масло - 100 г
  • мащерка - 1 - 2 скръка
  • пармезан - 100 г
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете главата лука и няколко скилидки чесън на ситно. Загрейте зехтин в подходящ съд и задушете лука и чесъна за кратко на умерен огън. Когато омекнат, добавете ориза Арборио и запържете за минута, докато зрънцата станат прозрачни.

Овкусете със сол и черен пипер. Налейте бялото вино в съда и бъркайте, докато оризът го абсорбира напълно.

Пригответе зеленчуковия или гъбен бульон и налейте една четвърт от него в съда. Бъркайте непрекъснато ризотото, за да получите желаната кремообразна консистенция.

Когато първата част от бульона се абсорбира, налейте следваща и така, докато оризът поеме цялото количество.

Нарежете гъбите печурки на тънки филийки. Загрейте бучка масло в дълбок тиган и ги сотирайте. Овкусете със сол, черен пипер и листа прясна мащерка.

На финала добавете бучка масло в ризотото, за да му придадете допълнителна плътност.

Сипете класическо ризото в подходяща чиния, гарнирайте отгоре със сотираните печурки и пъресете с люспи сирене Пармезан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Благодаря за рецептата. Разрешавам си да добавя още няколко снимки, съвсем по случайност днес я приготвих за вечеря Класическо ризото със сотирани гъби в масло. Класика в жанра и винаги с перфектен резултат, с изключение на това , че ползвах ориз Карнароли.
14.02.2019 02:22
2