gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Пърленки на грил тиган с масло и шарена сол

Пърленки на грил тиган с масло и шарена сол

Мария СимоваМария Симова
Гуру
2k17k3k19k21
Пърленки на грил тиган с масло и шарена сол
Снимка: Мария Симова
1 / 5
09/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
14
"Ароматни, пухкави и толкова вкусни, че ... само слагате шарена сол и лапате с удоволствие"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • вода - 200 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • прясна мая - 20 г
  • брашно - около 600 - 700 г
  • масло - 100 г за намазване
  • шарена сол - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода разтворете маята и захарта, добавете разбитото яйце, киселото мляко смесено със содата и солта. Замесете меко и еластично тесто, добавяйки от пресятото брашно.

Завийте тестото с чиста кърпа и оставете за 30 минути да втаса.

С намаслени ръце късайте топчета колкото едно яйце. С пръсти разтворете топчетата на тънка питка.

Нагрейте грил тигана много добре и леко намажете с масло (маже се само в началото тигана).

Печете питките от двете страни на грил тиган, става бързо – за 2-3 минути от всяка страна. Готовите пърленки намажете обилно с масло и поръсете с шарена сол (у нас поръсването става обилно).

Лесни, ароматни и много, много вкусни пърленки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: