Начин на приготвяне
Първата стъпка към нашите пърленки е да активираме маята.
Това правим като я разбъркаме с малко топла вода, 1 с.л брашно и 1 с.л захар.
Оставяме на топло за 10-15 минути.
През това време пресяваме брашното в подходящ съд. Аз използвам тава.
По средата правим кладенче в което чукаме яйцето, наливаме бирата, киселото мляко и солта.
Разбърква е 5-6 пъти и добавяме вече шупналата мая.
Започваме да месим, като постепенно добавяме и олиото.
Омесеното тесто оставете на топло за 30 минути.
След това го разделете на 10 равни парчета. Всяко от тях разточете във формата на пърленка.
В предварително загрят оребрен тиган изпечете пърленките с малко мазнина.
По желание може да овкусите пърленките с бира на грил тиган с чесън, подправки или да ги консумирате чисти.