Начин на приготвяне
В дълбока купа пресяваме брашното, за да се аерира. Солта поръсваме по дъното, защото знаем, че не се обичат с маята. Нея я разтваряме в купичка с хладко мляко и лъжичка захар.
Отделно разбиваме яйцата, кефира и разтопеното масло. Всички продукти трябва да са със стайна температура. Изсипваме сместа в кладенчето, като прибавяме в него и активиралата се мая.
Постепенно започваме да смесваме всички продукти. След това тестото се прехвърля върху набрашнен плот и месим за около 10 минути, не повече.
Трябва да се получи гладко, меко, но нелепнещо тесто.
Оформя се на топка и се поставя в намазана дълбока купа. Тестото се оставя да втаса за около 50 минути.
След това се разделя на топчета с еднаква големина. Разточваме ги на правоъгълниче и поставяме по ½ кренвирш в края.
Затваряме като плик за писмо и завиваме края, подпъхвайки го в долната част. Поставяме готовите митове с кренвирш в тава, с хартия за печене, на разстояние един от друг.
Отново ги оставяме да втасат за около 20 минути.
Преди да ги поставим във фурната ги намазваме с разбит жълтък, смесен с малко прясно мляко.
Митовете за печене аз поставям в студена фурна и включваме първоначално на 200 градуса за 10 минути. След като увеличат обема си леко, намаляваме на 180 градуса.
Печенето продължава около 30-35 минути, това зависи до голяма степен от големината на тестото поставено за печене. Топлите кренвиршки поръсете с малко сминдух по желание.
Поставете ги върху решетка и покрийте с памучна кърпа.
Поднасяме топли с горчица или с доматен сос Криста, пържени картофки и студено пиво.
Съвет: Това тесто е основа и можете да го използвате за кифли със солен пълнеж или маймунски хляб. Кренвирша можете да смените с наденица или чоризо. Ако решите да приготвите 1/2 доза, намалете продуктите наполовина.
Коментари