Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кренвиршки»Класически мит с кренвирш

Класически мит с кренвирш

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Класически мит с кренвирш
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Перфектната рецепта 2 в 1 - хем ще научите как да правите перфектното тесто за закуски, хем как се приготвят уникално вкусни кренвиршки"

Необходими Продукти

  • брашно - 850 г + още за доомесване
  • кренвирши - 6 бр.
  • прясно мляко - 300 мл., хладко
  • кефир - 120 мл.
  • суха мая - 2 бр.
  • масло - 80 г, разтопено
  • яйца - 4 бр. (запазваме 2 жълтъка)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • зехтин - 2 - 3 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа пресяваме брашното, за да се аерира. Солта поръсваме по дъното, защото знаем, че не се обичат с маята. Нея я разтваряме в купичка с хладко мляко и лъжичка захар.

Отделно разбиваме яйцата, кефира и разтопеното масло. Всички продукти трябва да са със стайна температура. Изсипваме сместа в кладенчето, като прибавяме в него и активиралата се мая.

Постепенно започваме да смесваме всички продукти. След това тестото се прехвърля върху набрашнен плот и месим за около 10 минути, не повече.

Трябва да се получи гладко, меко, но нелепнещо тесто.

Оформя се на топка и се поставя в намазана дълбока купа. Тестото се оставя да втаса за около 50 минути.

След това се разделя на топчета с еднаква големина. Разточваме ги на правоъгълниче и поставяме по ½ кренвирш в края.

Затваряме като плик за писмо и завиваме края, подпъхвайки го в долната част. Поставяме готовите митове с кренвирш в тава, с хартия за печене, на разстояние един от друг.

Отново ги оставяме да втасат за около 20 минути.

Преди да ги поставим във фурната ги намазваме с разбит жълтък, смесен с малко прясно мляко.

Митовете за печене аз поставям в студена фурна и включваме първоначално на 200 градуса за 10 минути. След като увеличат обема си леко, намаляваме на 180 градуса.

Печенето продължава около 30-35 минути, това зависи до голяма степен от големината на тестото поставено за печене. Топлите кренвиршки поръсете с малко сминдух по желание.

Поставете ги върху решетка и покрийте с памучна кърпа.

Поднасяме топли с горчица или с доматен сос Криста, пържени картофки и студено пиво.

Съвет: Това тесто е основа и можете да го използвате за кифли със солен пълнеж или маймунски хляб. Кренвирша можете да смените с наденица или чоризо. Ако решите да приготвите 1/2 доза, намалете продуктите наполовина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мисса
Мисса
Уникални снимки!
09.02.2019 21:11
1
Покажи всички подкоментари