Мини кренвиршки от тесто с мас

11/02/2019
Нина Иванова Иванова
отНина Иванова ИвановаМастър Шеф5578914066
"Това не са просто кренвиршки, това е майсторски клас по приготвяне на най-вкусната закуска "
Приготвяне80 мин.
Готвене60 мин.
Общо140 мин.
Порции40
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо874
  • Преглеждания за месеца118
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • за тестото
  • мая - 7 г суха
  • брашно - около 600 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • мас - 100 г свинска, разтопена
  • кренвирши - около 300 г тънки
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр. + 2 с.л. прясно мляко
  • за поръсване
  • мак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително извадете продуктите на стайна температура. Разтопете маста.

Разтворете маята и захарта в 100 мл топло прясно мляко. Оставете на топло за около 15 мин да втаса.

В купа пресейте брашното със солта и направете кладенче. Разбийте яйцата и ги сипете в кладенчето. Добавете втасалата мая и хладкото прясно мляко.

Замесете меко тесто. Извадете го на плота, на който работите, и започнете да месите, като добавяте постепенно разтопената мас. Месете и добавяйте, докато тестото поеме изцяло маста. Поставете тестото в купа, покрийте с кърпа и оставете за около час да удвои обема си.

При готовност извадете тестото на плота и го разделете на части. Разточете едната част и я нарежете на лентички или на триъгълници. Можете да оформите кренвиршките класически с лентичка навита около кренвирша или като кифличка, като поставите кренвирша в широката част на триъгълника и навиете.

Предварително нарежете тънките кренвирши на две или на три части в зависимост от големината на кренвиршките, които ще приготвяте.

Измерете каква част тесто ще ви е необходима за оформянето и тогава нарежете останалото тесто. Оформете кренвиршките така, както сте избрали, и ги подредете върху хартия за печене в тава.

Оставете ги отново да втасат за около 20 мин. Намажете ги с разбития жълтък с прясно мляко и поръсете с мака. Изпечете тестените закуски в загрята фурна за около 30 мин на 180°C.

Рецептата е адаптирана от evatoneva.comподобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар