Начин на приготвяне
Лещата се почиства и измива. Накисва се в студена вода за няколко часа или за цяла нощ.
Фенелът се измива. Стъблото се изрязва, като листенцата се запазват. Главите фенел се нарязват на ситно.
Празият лук се почиства от външните листа и също се нарязва на ситно.
В дълбока тенджера и се запържва първо лука в олиото, добавят се наситнените фенел, морков и нарязания на ситно чесън, най-накрая, след като се позапържат, се добавят червеният пипер и разреденото с малко вода доматеното пюре.
Разбърква се и се налива литър гореща вода. Добавя се отцедената от водата леща, оставя се да заври и след петнадесет минути се овкусява със сол и черен пипер.
Супата къкри на слаб котлон още двайсетина минути до готовност на лещата. Ако ви се стори твърде гъста, в супата може да се добави допълнително количество гореща вода.
Преди поднасяне супата от леща се поръсва с листенцата фенел и по желание лют червен пипер.
Супата с фенел и леща е много вкусна.