Начин на приготвяне
О не, не студентска чорбица от гола водица, а за студент: с всичко, което е подходящо и може да понесе пожеланото ястие, за да стане по-хранително.
Кипвате 2 л. вода. Изсипвате измитата леща и я варите 5 мин. Изцеждате водата и наливате нова. Оставяте да се свари.
На друг котлон си запържвате първо накълцаните морковчета.
Последователно добавяте чушките, лука и чесъна накрая, защото бързо изгаря.
Разбъркват се зеленчуците няколко пъти и се слага червеният пипер.
След минута с черпак при зеленчуците се налива от течността на сварената леща – да се покрият.
Прибавяте нарязаните на дребно доматчета и оставяте да къкри на най-ниска степен, докато омекнат.
Изсипвате всичко при супата от леща, слагате солта и чубрицата. И в този ред на мисли – леща без чесън и без чубрица не е леща;
– За боба се знае, че става по-хубав на следващия ден, но лещата е единственият продукт, който след сготвяне не губи полезните си качества като престои, а си ги запазва.
Изчаквате да заври всичко заедно, разбърквате и дърпате от котлона готовата студентска супа от леща.