Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми в глинен съд с пилешко и свинско

Зелеви сарми в глинен съд с пилешко и свинско

Зелеви сарми в глинен съд с пилешко и свинско
Снимка: Росица Петрова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Един уважаващ себе си лакомник никога няма да пропусна да опита това ястие за душата - сарми и пилешко, и сочно свинско"

Необходими Продукти

  • за сармите
  • кисело зеле - 1/2 зелка
  • ориз - 1 1/2 ч.ч.
  • лук - 2 глави кромид
  • олио - 50 мл
  • червен пипер - 1 ч л.
  • черен пипер - 1/2 ч л.
  • универсална подправка - 1 ч.л.
  • сол
  • джоджен
  • магданоз
  • пилешко месо - около 1 кг
  • свинско месо - 600 г (гърди)
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си пригответе зелевите листа за сармите.

Посолете двата вида месо със сол и черен пипер.

Измийте под течаща вода много добре ориза.

Нарежете лука на ситно. Загрейте олиото и задушете за кратко лука.

Прибавете ориза и го запържете, докато стане прозрачен. Добавете всички подправки и 2 ч.ч. вода. Гответе на слаб котлон докато поеме течността.

Започнете да приготвяте сармите, като слагате по една лъжичка от сместа. Подредете ги в глинен съд по края. В средата поставете от пилешкото месо.

Направете втори ред сарми и сложете свинското месо. Накрая завършете с още един ред сарми и пилешко месо. Налейте 1 ч.ч. вода.

Затворете с капак гювеча и сложете в студена фурна.

Печете ястието два часа на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: