Начин на приготвяне
Слагаме една тенджерка на котлона с малко олио и запържваме лука. След това добавяме гъбките и ориза. Запържваме, докато оризът стане с кристален цвят. Когато е готов, добавяме 3 чаени чаши вода и оставяме да поври на тих огън, докато оризът вече е напълно сварен. Овкусяваме с всички изброени подправки.
След това чакаме да изстине сместа и започваме да навиваме зелеви сарми. На дъното на глинения съд се слагат едно или две листа от зелето, но не е задължително.
Нареждаме всички постни сарми внимателно в глинения съд и ги затискаме с чиния, която трябва да е устойчива на висока температура. Доливаме останалите 3 чаени чаши с вода и слагаме капака на глинения съд.
Директно слагаме сармичките във фурната, която не е задължително да е предварително загрята.
Пекат се на 250 градуса, като сме включили фурната отгоре и отдолу. Нужни са им около 90 минути, за да са напълно готови нашите постни зелеви сарми с гъби в глинен съд.