Начин на приготвяне
Разтворете маята и меда във леко затопленото прясно мляко. Покрийте с кърпа и оставете на топло, докато шупне - около 10 минути.
Настържете само жълтата и оранжевата част от кората на цитрусите. Яйцето разбийте леко.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете млякото с шупналата в него мая, малко от полуразтопеното масло, захарта, яйцето, цитрусовите стърготини, рома, ванилията и най-накрая солта (нея разпръснете отстрани, за да няма директен контакт с маята).
Замесете тесто, като малко по малко вкарвате и останалото масло. Прехвърлете на набрашнен плот и месете 10-15 минути, добавяйки си по малко брашно, докато спре да ви лепне по пръстите и плота. Може да използвате и уред с приставки за тесто, за да ви е по-лесно. В началото е лепкаво, но впоследствие тестото добива еластичност, само се иска търпение.
Оформете на топка и приберете в купата, леко намазнена. Оставете за 1 час в топло помещение, за да удвои обема си.
От втасалото тесто оформете три еднакви фитила, усучете ги леко и сплетете на плитка. Съединете краищата и и положете в тавичка 22-24 см диаметър, покрита с хартия за печене.
Отново изчакайте да бухне, като оставите на топло за около 1 час. Добре е тавичката да е покрита, но да има пространство козунака да бухва и да не прилепва за кърпата.
Намажете внимателно, без да притискате, с разбит белтък, поръсете обилно със захар и пъхнете козунака с едно яйце в загрята на 170 градуса фурна. Печете до златист загар.
Да ви е сладко.