Начин на приготвяне
Леко затоплете прясното мляко и разтворете в него маята. Добавете захарта, яйцата и солта, разбъркайте добре и смесете с пресятото брашно. Замесете меко тесто, като за целта не добавяйте цялото брашно наведнъж, а постепенно.
При нужда може да добавите още малко брашно за доизмесване.
Готовото тесто се оставя да отлежи около 10-15 минути, след което се разделя на 8 топки. Всяка топка се разточва на тънък кръг и се наряза на 8 триъгълничета.
В основата на всяко триъгълниче слагате по малко плънка, която може да бъде както сладка - мармалад, конфитюр, локум, така и солена - сирене, кашкавал, шунка.
Завивате триъгълничетата на кифлички и ги подреждате плътно една до друга в предварително намазана с масло тава. Намазвате с малко масло и кифличките и ги оставяте на топло да втасат.
Намазвате ги с разбитото яйце, поръсвате със сусам или мак по желание. Върху кифличките нареждате парченца масло.
Маслените кифлички се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Покриват се с кърпа, за да може маслото да попие напълно и се поднасят топли.
Източник: Emil Krasimirov Nikolov по идея на Йоли