Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Разкошни маслени кифлички

Разкошни маслени кифлички

Разкошни маслени кифлички3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
1
"Уханието на масло, което се носи от кухнята - дано да е от тези разкошни маслени кифлички - молим се ние"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • мая - 40 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 1 кг
  • масло - 250 г
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • сусам - за поръсване
  • сирене - за плънка, или сладко
  • масло - 70 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Леко затоплете прясното мляко и разтворете в него маята. Добавете захарта, яйцата и солта, разбъркайте добре и смесете с пресятото брашно. Замесете меко тесто, като за целта не добавяйте цялото брашно наведнъж, а постепенно.

При нужда може да добавите още малко брашно за доизмесване.

Готовото тесто се оставя да отлежи около 10-15 минути, след което се разделя на 8 топки. Всяка топка се разточва на тънък кръг и се наряза на 8 триъгълничета.

В основата на всяко триъгълниче слагате по малко плънка, която може да бъде както сладка - мармалад, конфитюр, локум, така и солена - сирене, кашкавал, шунка.

Завивате триъгълничетата на кифлички и ги подреждате плътно една до друга в предварително намазана с масло тава. Намазвате с малко масло и кифличките и ги оставяте на топло да втасат.

Намазвате ги с разбитото яйце, поръсвате със сусам или мак по желание. Върху кифличките нареждате парченца масло.

Маслените кифлички се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Покриват се с кърпа, за да може маслото да попие напълно и се поднасят топли.

Източник: Emil Krasimirov Nikolov по идея на Йоли

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: