Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена питка»Пълнени питки с кайма и кашкавал

Пълнени питки с кайма и кашкавал

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Пълнени питки с кайма и кашкавал
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Всеки заслужава да опита ароматни питки с кайма и кашкавал, а се приготвят толкова лесно, че и всеки може да ги приготви"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г + допълнително за доомесване
  • прясно мляко - 150 мл хладко
  • кефир - 1 ч.ч. (или гъст айрян)
  • мая - 2 бр. суха на Йоткер
  • растителна мазнина - 70 мл
  • захар - 1 ч.л., с връх
  • сол - 1 с.л., равна
  • жълтък - за намазване
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • За плънката
  • кайма - 150 г телешка
  • кайма - 200 г свинска
  • белтъци - 1 бр.
  • гъби - 150 г от консерва
  • кашкавал - 100 г
  • топено сирене - 60 г
  • кисели краставички - 5 бр., малки
  • печени пиперки - 2 бр.
  • зелен лук - 4 стръка
  • черен пипер - 1 к.л.
  • червен пипер - 1.к.л., пушен
  • риган - 1 к.л.
  • чубрица - 1 к.л., равна
  • сол - 1 к.л., ако каймата не е овкусена
  • И още
  • доматено пюре - за намазване
  • риган - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, омесваме каймата от вечерта, за да усвои съставките и се овкуси.

Смесваме подправките с разбития белтък, настъргания кашкавал и нарязаното на ситни кубчета топено сирене. Омесваме добре каймата и я поставяме в хладилник.

Киселите краставички и гъбите отцеждаме добре и ги нарязваме на ситно. Прибавяме ги заедно със зеления лук на следващия ден. Омесваме каймата още веднъж. Доматеното пюре овкусяваме с риган и балансираме киселиността му с малко захар. Ако имате лютеница, сложете от нея. Печените пиперки нарязваме на парченца.

Тестото за питките приготвяме, като в дълбока купа пресеем брашното, смесено със солта и правим кладенче. Маята активираме в хладкото мляко, като я подхранваме с лъжичка захар. След като шупне, я изсипваме заедно с кефира и олиото. Смесваме добре съставките, за да получим еластично нелепнещо тесто. Покриваме купата със стреч фолио и я оставяме на топло, за да удвои обема си.

Върху набрашнен плот изсипваме шупналото тесто и го омесваме още веднъж, като прибавяме по малко от брашното при необходимост.

Готовото тесто разделяме на равни части. Овалваме от тях топчета с големината на топки за тенис.

Всяко от тях разточваме в кръг с диаметър около 12 сантиметра. Намазваме дъното на всяко с малко доматено пюре и поставяме парченце печена пиперка.

Каймата сме оформили на топки с брой, равен на тестените топчета. Поставяме по едно топче в средата на тестяното кръгче. С пръсти прищiпваме ръбчетата, за да придадем форма на малка купичка от тесто.

Оформените питки подреждаме в намаслена тава, постлана с хартия за печене.

Покриваме ги с памучна кърпа и ги оставяме да починат за около 20 минути.

Намазваме ръбчетата им с разбит жълтък, смесен с малко прясно мляко.

Печем пълнените питки в предварително загряла фурна на 180 градуса около 40-45 минути.

Поднасяме пълнените питки топли в комбинация със салата Табуле.

По идея на Таня Донева, с малки промени

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: