Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса
Керамична тава с диаметър - 24 см, много добре намаслена включително и стените ѝ.
Картофите се измиват с четка под течаща вода. Поставят се в тенджера с достатъчно подсолена вода и се сваряват за 10 мин. Времето се измерва, след като заври водата. Отцеждат се и се оставят настрана, докато се охладят.
Междувременно се разтопява маслото с мащерката и ригана. Към него се прибавя зехтин и хималайска сол. С четка се намаслява добре формата за печене.
Охладените картофи се обелват и нарязват на шайби около 3 мм. Поставят се на порции в маслената смес и с ръка се разбъркват, така че да полепнат подправките на всяка шайба.
Подреждат се във формата като леко се застъпват , а по средата се подреждат крайчетата от картофите с по естетична цел.
Шалот се нарязва на много дребни кубчета и се поръсва отгоре.
Накрая се посипва обилно със смесените сирена, настърган пармезан и сирене Чедър.
Картофите се пекат на 200 градуса около 30-35 мин.
Източник: Zenzero e Limone
Картофите на фурна с хрупкава коричка от сирена са много вкусни.