Начин на приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване.
Брашното се смесва с какаото, бакпулвера, ванилията и се пресява. Тази смес се прибавя постепенно към яйчената смес. Изсипва се в подмазаната форма и се пече в предварително затоплената фурна на 180 градуса за 30 мин., след което се оставя да изстине.
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Цеденото кисело мляко се добавя към шоколада, добавя се пудрата захар и разтвореният желатин. Оставя се да се стегне кремът.
Маслото се разбива с миксер и към него се прибавя постепенно захарта и млякото до хубаво хомогенизиране на сместа.
Блатът се разрязва на две и се слага шоколадовият крем между тях. Отгоре и отстрани се намазва с масленият крем. Оставя се да се стегне на стайна температура, като се започва да се прави фондана.
Желатинът се разтваря във водата около 4-5 м. Пудрата захар се смесва с царевичното нишесте и се пресява 1-2 пъти. Слага се в купа и в средата се прави кладенче. Изсипва се желатинът и се разбърква с дървена лъжица, докато се усвои пудрата захар.
Оставя се за около 20 минути да стегне. С останалата пудра започва да се меси на ръка да стане на топка. Когато се меси е мек, ако се остави за малко той се втвърдява, но при ново размесване отново става мек като пластелин. Ако е много сух се добавят няколко капки вода, ако е много мек се добавя пудра захар.
Фонданът се разточва върху поръсен с пудра захар плот /месал/. Разстила се върху тортата отгоре и отстрани, притиска се с шпатула за да не остане въздух между тортата и фондана.
Частите, които излизат извън тортата, се изрязват с остър нож, разделят се на топки и се оцветяват с различни бои, като във всяка топка се слага по-малко боя /суха, течна/ и се омесват до получаване на еднакъв цвят.
Според желанието и въображението се правят фигурки и докато са още меки се украсява тортата. Остатъкът може да се съхрани за дълго време във прозрачно фолио в хладилник.
Приятен апетит!
PS: С белия шоколад отвътре, ефектът ще е по-голям.
Решила съм да я изпробвам и с крема сирене вместо кисело мляко.
Коментари