Начин на приготвяне
За фондана:
Пудрата захар се пресява. Желатинът се поставя във 60-80 мл студена вода до сгъстяване, след което се разтопява на водна баня. Към него се добавят глицеринът, глюкозата и есенцията. Всичко се разбърква и се добавя към пудрата захар.
Размесва се добре до получаването на тесто. Тестото не трябва да е лепкаво или да се рони. Оставя се в хладилник за поне час, преди да работите с него вадите необходимо количество и оцветявате със сладкарска боя, аз лично ползвам гелообразна, като мачкате тестото с пръсти.
Слагаме млякото на котлона да се загрее, но не и да завира, слагате ванилията, в отделна купа разбивате яйцата с захарта и брашното, след като млякото е загрято сипвате на тънка струя, като постоянно бъркате да не загори. Кремът вече е готов и се оставя малко да изстине. Започвате с блат-крем-блат-крем и завършвате с блат, който не сиропирате.
Разбивате маслото с пудрата захар и ванилията до гладка смес, измазвате тортата от всички страни и оставяте в хладилник да стегне за 1-2 часа
Хубаво е да измерите тортата преди да започнете да разточвате вече готовия фондан. Внимателно го разточвате до желаната дебелина и разстилате върху тортата гледате да няма въздух отдолу, изрязвате излишния фондан и декорирате по желание с фигурки и цветя.