Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Домашна торта с фондан

Домашна торта с фондан

Домашна торта с фондан1 / 3
21/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
210 мин.
Порции
18

Необходими Продукти

  • блатове за торта - 4 бр. готови
  • КРЕМ
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 700 мл
  • яйца - 3 бр.
  • за масления крем
  • масло - 125 г
  • пудра захар - 250 г
  • ванилия - 1 бр.
  • за фондана
  • пудра захар - 1100 г пресята
  • глицерин - 2 ч.л
  • глюкоза - 250 г
  • ванилия - 1 бр.
  • желатин - 10 г
  • вода - 60 - 80 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За фондана:

Пудрата захар се пресява. Желатинът се поставя във 60-80 мл студена вода до сгъстяване, след което се разтопява на водна баня. Към него се добавят глицеринът, глюкозата и есенцията. Всичко се разбърква и се добавя към пудрата захар.

Размесва се добре до получаването на тесто. Тестото не трябва да е лепкаво или да се рони. Оставя се в хладилник за поне час, преди да работите с него вадите необходимо количество и оцветявате със сладкарска боя, аз лично ползвам гелообразна, като мачкате тестото с пръсти.

Слагаме млякото на котлона да се загрее, но не и да завира, слагате ванилията, в отделна купа разбивате яйцата с захарта и брашното, след като млякото е загрято сипвате на тънка струя, като постоянно бъркате да не загори. Кремът вече е готов и се оставя малко да изстине. Започвате с блат-крем-блат-крем и завършвате с блат, който не сиропирате.

Разбивате маслото с пудрата захар и ванилията до гладка смес, измазвате тортата от всички страни и оставяте в хладилник да стегне за 1-2 часа

Хубаво е да измерите тортата преди да започнете да разточвате вече готовия фондан. Внимателно го разточвате до желаната дебелина и разстилате върху тортата гледате да няма въздух отдолу, изрязвате излишния фондан и декорирате по желание с фигурки и цветя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: