Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая и захарта. Направете кладенче.
Стоплете леко млякото заедно с маслото, докато се разтопи. Ако е горещо, изчакайте да поизстине и придобие телесна температура - 37 градуса.
Налейте в кладенчето маслото с млякото и замесете тесто, в което малко по малко вкарайте солта. Оставете го да почине 20 минути, а през това време си пригответе пестото.
Поставете в блендер босилековите свежи листа, дръжките отстранете, защото е възможно да нагарчат.
Сложете и чесъна, и кедровите ядки и пуснете да се смели всичко на ситно, но внимавайки да не стане на каша.
Налейте зехтина, настържете на много фино ренде пармезана и разбъркайте.
Тестото разточете на фина кора върху набрашнен плот. Намажете го със босилековото песто и завийте на руло. Краищата му подпъхнете навътре.
Прехвърлете соленото руло в тава, покрита с хартия за печене или намазнена. Оставете на топло да втаса и удвои обема си за около 1 час или час и половина.
Загрейте фурната до 180 градуса, рулото намажете с разбит с малко вода жълтък и изпечете до златисто (около 30-35 минути).
Щом извадите от фурната, изчакайте да изстине и нарежете на филийки. Поднесете с любимо ястие или салата.
Хлебното руло с босилеково песто е готово.
Коментари