Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта във половината от водата, леко затоплена до телесна температура. Оставете да шупне.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете останалата затоплена вода, солта и шупналата мая. Замесете гладко, меко тесто, което прехвърлете на набрашнен плот и доомесете, ръсвайки допълнително брашно, докато спре да ви лепне. Тестото не трябва да става твърдо! Оформете топка, намазнете я със зехтин и приберете отново в купата, оставяйки да втаса за 1 час.
През това време пригответе плънката, като накълцате всички зеленчуци (лук, домат, патладжан и чушки) на малки парченца и ги запържите в зехтина със щипка или две сол и дафиновите листа. Гответе около 12 минути и прехвърлете в голяма цедка като оставите да се отцеди течността и премахнете дафиновите листа.
Бухналото тесто разточете във приблизителна форма на правоъгълник върху набрашнен плот. Разпределете от плънката равномерно оставяйки около 1.5-2 см. от краищата.
Подредете филетата аншоа и разпръснете каперсите и маслините - цели или нарязани на парченца. Завийте на руло, подгънете краищата му или ги притиснете добре, за да не излиза пълнежът и го оставете да втаса още веднъж за около 40 минути.
Загрейте фурната до 230 градуса. Рулото, удвоило обема си, намажете със зехтин и печете около 30 минути или до приятен загар.
След като извадите от фурната по желание намажете с още зехтин или масло, за да омекне.
Изчакайте да поизстине малко, нарежете на порции и сервирайте.
Добър апетит!
Коментари