Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пържено свинско»Свински хапки, пържени на тиган (гръцка рецепта)

Свински хапки, пържени на тиган (гръцка рецепта)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Свински хапки, пържени на тиган (гръцка рецепта)3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
3
"За вкусна храна и забавления винаги може да разчитаме на комшиите - ето го и поредният пример"

Необходими Продукти

  • свинско месо - около 1.2 кг от врат или от плешка
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1/2 ч.л.
  • топла вода - около 3/4 ч.ч.
  • бяло вино - около 100 мл сухо
  • люти чушки - 1 бр. суха
  • сол - на вкус
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиган с дебело дъно, най-добре е чугун, се загрява на котлона с лъжиците зехтин.

Свинският врат или плешка се нарязва на кубчета около 4-5 см, подсушава се в домакинска хартия и се поставя в тигана. Запържва се за около 10 мин да образува леко коричка.

Сухата чушка се наситнява и прибавя и се запържва за 1 мин при разбъркване. Изсипва се виното, разбърква се за 2 мин и се добавя топлата вода, подправя се със сол и смлян черен пипер.

Похлупва се с капак, намалява се силата на огъня и се оставя да къкри за 40 - 45 мин при периодично разбъркване.

По време на готвенето, ако водата е силно намаляла, се допълва с още малко гореща вода. Оставя се на котлон, докато омекне месото.

В последните минути трябва да остане напълно на мазнина и да е образувало хубава коричка, да се зачерви приятно.

Посипва се с риган, разбърква се и се добавят капките лимонов сок и се оставя за още 1 мин. Лимоновият сок е необходим, тъй като изравнява мазнината от свинското месо.

Пърженото свинско се сервира с най-добрите гръцки картофи с лимон и чесън.

Свинските хапки, пържени на тиган (гръцка рецепта) са готови.

Източник: Dimitra`s Dishes

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: