Начин на приготвяне
Тиган с дебело дъно, най-добре е чугун, се загрява на котлона с лъжиците зехтин.
Свинският врат или плешка се нарязва на кубчета около 4-5 см, подсушава се в домакинска хартия и се поставя в тигана. Запържва се за около 10 мин да образува леко коричка.
Сухата чушка се наситнява и прибавя и се запържва за 1 мин при разбъркване. Изсипва се виното, разбърква се за 2 мин и се добавя топлата вода, подправя се със сол и смлян черен пипер.
Похлупва се с капак, намалява се силата на огъня и се оставя да къкри за 40 - 45 мин при периодично разбъркване.
По време на готвенето, ако водата е силно намаляла, се допълва с още малко гореща вода. Оставя се на котлон, докато омекне месото.
В последните минути трябва да остане напълно на мазнина и да е образувало хубава коричка, да се зачерви приятно.
Посипва се с риган, разбърква се и се добавят капките лимонов сок и се оставя за още 1 мин. Лимоновият сок е необходим, тъй като изравнява мазнината от свинското месо.
Пърженото свинско се сервира с най-добрите гръцки картофи с лимон и чесън.
Свинските хапки, пържени на тиган (гръцка рецепта) са готови.
Източник: Dimitra`s Dishes