Начин на приготвяне
Обелете скаридите и всички обелки и глави сложете на огъня със част от зехтина, за да се запържат за 3 минути. Налейте водата и варете 20 минути на умерен огън. Готовия бульон прецедете през фина цедка.
Накълцайте лука, пресния чесън, калмарите и сепията на ситно. Загрейте останалия зехтин и в него сложете първо лука, щом стане прозрачен, добавете чесъна и морските дарове (сепия и калмар) и запържете за 5-6 минути.
Сипете ориза Арборио, бъркайте 2 минути, след което налейте виното и гответе за кратко на отворен капак, за да се изпари алкохолът.
Налейте 500 мл от бульона от скаридите и гответе до поемането му, разбърквайки често, за да се улесни отделянето на нишесте и придобиване на типичната за ризотото кремообразност.
След като се поеме бульонът, сипете още 300 мл и бъркайте отново, докато и тази течност бъде абсорбирана. (целият процес - около 15 минути, не повече)
Добавете обелените скариди, солта и маслото, нарязано на малки парченца, и гответе още 1- 2 минути.
Готовото кремообразно ризото с морски дарове, но с ясно разделени зрънца ориз (не трябва да се разкашква самият ориз никога) разпределете на порции и всяка поръсете с фино настърган пармезан.
Ако обичаш ризото, опитай непременно и другите ни предложения за вкусно ризото, а именно ризото със скариди или нашето ризото миланезе.
Коментари