Начин на приготвяне
В съд смесете водата, млякото, маслото, солта и захарта. Поставете на огъня и когато маслото се е разтопило и сместа започне да ври, намалете котлона. Изсипете изведнъж брашното и бъркайте енергично до получаване на тесто.
Махнете от огъня и оставете да се охлади за 5 минути. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като след всяко яйце разбърквате хубаво с дървена лъжица.
Изсипете еклеровото тесто в намазнена тава с размер 25 на 35 см. С намазнена ръка разнесете тестото равномерно, като го издърпвате 2 см по борда. Печете в загрята фурна на 200°C около 25 минути. Изпечения блат може да извадите върху поднос или да го оставите в тавата.
В тенджера сипете 800 мл от млякото + захарта и поставете на огъня.
В купа разбийте останалото мляко, жълтъците и нишестето. Когато млякото започне да ври, започнете да сипвате на тънка струя от яйчената смес през цедка, като непрекъснато разбърквате. Бъркайте, докато сместа се сгъсти.
Махнете от огъня, добавете маслото, ванилията и разбърквайте до разтапянето на маслото. Изчакайте 5 минути и изсипете готовия крем за еклери върху изстиналия блат. Разнесете равномерно.
След пълно охлаждане приберете еклера за една нощ в хладилник.
На другия ден разтопете шоколада в сметаната на водна баня. Изчакайте леко да се охлади и украсете вашия десерт.
Поръсете с пудра захар!