Божествена еклер торта

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Божествена еклер торта
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Каквото и да кажем, ще е малко да опише вкуса на тази наистина божествена еклер торта"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • вода - 240 мл
  • масло - 70 г
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 100 г
  • яйца - 4 бр.
  • за яйчния крем
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 300 г
  • прясно мляко - 1 литър
  • брашно - 120 г
  • ванилия - 1 ампула
  • течна сметана - 100 мл
  • за сметановия крем
  • течна сметана - 200 мл
  • пудра захар - 3 с.л.
  • за глазурата
  • течна сметана - 100 мл
  • шоколад - 100 г
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За яйчния крем разбивате яйцата с част от захарта, добавете 300 мл от млякото и брашното, разбийте до гладка смес.

Смесете останалите мляко и захар в метален съд и поставете на слаб огън около 5 минути да загрее. Сипете яйчната смес и ванилията към топлото мляко, бъркате с шпатула докато се сгъсти.

Снемете съда от котлона и завийте със стреч фолио, оставете на студено място да се охлади напълно. След като се охлади, в купа разбийте сметаната на пухкав крем и добавяйте на части яйчения крем до хомогенен пухкав крем.

За пареното тесто в тенджера смесете водата, маслото и щипка сол, поставете на силен огън да заврят. Изсипете брашното наведнъж във врящата вода и енергично бъркайте докато тестото започне да се отделя от стените на тенджерата. Свалете от огъня и оставете да се охлади напълно.

Към охладеното тесто добавяте яйцата едно по едно, при непрекъснато бъркане. Поставете тестото в правоъгълна тава с размери 28 /20 и разпределете равномерно по дъното с помощта на шпатула. Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна.

За глазурата загрейте сметаната и добавете начупения шоколад на парчета и маслото, бъркайте докато се разтопят и получите еднородна гладка смес. Отделно разбийте сметаната със пресятата пудра захар на пухкав гъст крем.

Вече е ред на самото сглобяване на тортата. Притиснете с длани блата да се изравни (при печенето леко се е поиздул), разстилате върху него яйчния крем и го изравнете с шпатула.

Върху него разбитата сметановия крем и отново равномерно изравнете. Накрая полейте с охладената глазура и изравнете. Много вкусна еклерова торта с много крем и шоколад. Следвайте дума по дума, стъпка по стъпка и се наслаждавайте.

Божествената еклер торта е неустоима.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яница Николова
Яница Николова
Чудесна!
15.07.2018 20:42
1