Начин на приготвяне
За яйчния крем разбивате яйцата с част от захарта, добавете 300 мл от млякото и брашното, разбийте до гладка смес.
Смесете останалите мляко и захар в метален съд и поставете на слаб огън около 5 минути да загрее. Сипете яйчната смес и ванилията към топлото мляко, бъркате с шпатула докато се сгъсти.
Снемете съда от котлона и завийте със стреч фолио, оставете на студено място да се охлади напълно. След като се охлади, в купа разбийте сметаната на пухкав крем и добавяйте на части яйчения крем до хомогенен пухкав крем.
За пареното тесто в тенджера смесете водата, маслото и щипка сол, поставете на силен огън да заврят. Изсипете брашното наведнъж във врящата вода и енергично бъркайте докато тестото започне да се отделя от стените на тенджерата. Свалете от огъня и оставете да се охлади напълно.
Към охладеното тесто добавяте яйцата едно по едно, при непрекъснато бъркане. Поставете тестото в правоъгълна тава с размери 28 /20 и разпределете равномерно по дъното с помощта на шпатула. Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна.
За глазурата загрейте сметаната и добавете начупения шоколад на парчета и маслото, бъркайте докато се разтопят и получите еднородна гладка смес. Отделно разбийте сметаната със пресятата пудра захар на пухкав гъст крем.
Вече е ред на самото сглобяване на тортата. Притиснете с длани блата да се изравни (при печенето леко се е поиздул), разстилате върху него яйчния крем и го изравнете с шпатула.
Върху него разбитата сметановия крем и отново равномерно изравнете. Накрая полейте с охладената глазура и изравнете. Много вкусна еклерова торта с много крем и шоколад. Следвайте дума по дума, стъпка по стъпка и се наслаждавайте.
Божествената еклер торта е неустоима.
Коментари