Еклер XXL

01/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Колкото по-голямо е семейството, толкова по-голяма е нуждата от Еклер XXL"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • вода - 120 мл
  • прясно мляко - 120 мл
  • масло - 140 г
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 140 г
  • яйца - 4 бр.
  • Крем
  • прясно мляко - 1 л
  • жълтъци - 5 бр.
  • захар - 150 г
  • ванилия - 1 ч.л. течна
  • масло - 40 г
  • натурално нишесте - 6 с.л.
  • За декорация
  • течна сметана - 50 мл
  • шоколад - 120 г
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд смесете водата, млякото, маслото, солта и захарта. Поставете на огъня и когато маслото се е разтопило и сместа започне да ври, намалете котлона. Изсипете изведнъж брашното и бъркайте енергично до получаване на тесто.

Махнете от огъня и оставете да се охлади за 5 минути. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като след всяко яйце разбърквате хубаво с дървена лъжица.

Изсипете еклеровото тесто в намазнена тава с размер 25 на 35 см. С намазнена ръка разнесете тестото равномерно, като го издърпвате 2 см по борда. Печете в загрята фурна на 200°C около 25 минути. Изпечения блат може да извадите върху поднос или да го оставите в тавата.

В тенджера сипете 800 мл от млякото + захарта и поставете на огъня.

В купа разбийте останалото мляко, жълтъците и нишестето. Когато млякото започне да ври, започнете да сипвате на тънка струя от яйчената смес през цедка, като непрекъснато разбърквате. Бъркайте, докато сместа се сгъсти.

Махнете от огъня, добавете маслото, ванилията и разбърквайте до разтапянето на маслото. Изчакайте 5 минути и изсипете готовия крем за еклери върху изстиналия блат. Разнесете равномерно.

След пълно охлаждане приберете еклера за една нощ в хладилник.

На другия ден разтопете шоколада в сметаната на водна баня. Изчакайте леко да се охлади и украсете вашия десерт.

Поръсете с пудра захар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: