Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Влюбената питка

Влюбената питка

Влюбената питка
Снимка: Марияна борисова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Защо сме я нарекли така ли, защото я приготвихме с толкова много любов, че няма как да на я усетите дори от разстояние"

Необходими Продукти

  • брашно - около 800 г
  • мая - 10 г суха
  • прясно мляко - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 100 г
  • краве масло - 60 г
  • яйца - 1 за намазване на питата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята слагаме към брашното. В млякото добавяме яйцето, солта и захарта. Постепенно към тази смес прибавяме и част от брашното, докато започне да се отделя от съда, в който го месим.

Изваждаме го от него и върху масата започваме да го месим, докато стане средно меко тесто.

После с пръсти вземаме от олиото и продължаваме да го месим до изчерпването му.

След което го разточваме на кора и я намазваме с кравето масло. Навиваме на руло, режем го под наклон, така че да се получат триъгълници.

Краищата на рулото навиваме на охлюв и го слагаме в средата на тавата. Около него редим триъгълници, като помежду им оставяме място. Върху тях редим втори ред триъгълници, така че широкият им край леко да пада в свободното място между триъгълниците на първия ред.

След втасване на питката, намазваме с яйце и печем до готовност на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна борисова
Марияна борисова
Просто така реших,защото я правих с много любов
05.03.2019 03:20
1
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
А защо се нарича влюбената питка?
04.03.2019 21:23