Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Охлювче

Питка Охлювче

A.KundevaA.Kundeva
Чирак
4952560
Питка Охлювче
Снимка: A.Kundeva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8
"Питка Охлювче е готова душичка за закуска, обяд или за вечеря с вкусна шопска салата"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 5 бр.
  • жива мая - 20 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сирене - 300 г
  • масло - 100 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Правим кладенче от брашното.

Смесваме топло прясното мляко с маята и захарта. Добавяме към брашното, след това и яйцата, от които заделяме един жълтък за намазване отгоре.

Слагаме солта и омесваме меко тесто.

Делим на 3 части и разточваме една върху друга на правоъгълник, като между корите мажем с масло.

На третата горе натрошаваме сиренето.

Завиваме селската питка и оформяме на охлювче.

Отгоре мажем с жълтък, масло и поръсваме със сусам.

Втасваме около 1 час и печем питка Охлювче за 30-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: