Начин на приготвяне
Пресейте брашното. Добавете маята, солта и захарта.
Разбийте яйцата, добавете ги към прясното мляко и олиото. Изсипете течността към сухите съставки и замесете меко тесто.
Оставете тестото да втаса, като го покриете с кърпа. Разделете тестото на 10 топки.
Разточете всяка топка на питка върху намазнена повърхност. Направете разрези от края до средата на всяка питка.
Завийте на руло, като започнете от ненарязаната част. Свийте рулата на охлювчета и ги подредете в намазнена тава, като оформите питката.
Намажете питката с разбит жълтък и оставете отново да втаса. Изпечете до златисто в загрята фурна до 200 градуса с обдухване.
Проверете готовността с дървено шишче.
Готовата питка поръсете със студена вода и завийте с кърпа, за да омекне и да се извади лесно от тавата.
Приказната питка е готова.