Начин на приготвяне
Размийте маята в малко и леко топло прясно мляко или вода заедно с щипка сол. Оставете настрана, докато втаса.
В тава пресейте брашното и в кладенче посредата сипете втасалата мая, 2 цели яйца и 1 белтък, олиото и захарта.
Замесете гладко и меко тесто и го оставете да втаса хубаво на топло място. Отделете една малка част от тестото, а останалото тесто разпределете в намазнена тава.
От заделеното тесто оформете продълговати лентички и направете украса върху питката във формата на житни класове или каквото пожелаете.
Оставете я да почине за още 20 минути и сложете житената питка да се пече в умерено загряна фурна до готовност.
Коментари
Някой да редактира рецептата!
Ще кажа аз как я направих. 20 г прясна мая разтворих в прясно мляко заедно с 1 ч.л. захар (в рецептата пише, че се слага сол, а в продуктите има дадена захар). В 800 г брашно сложих 2 с.л. олио, 1 с.л. захар, 2 цели яйца и 1 белтък, 1 ч.л. сол, млякото с маята. Питката я замесих с мляко (общо около 300 мл). Преди да я сложа да се пече, намазах с жълтъка.
По този начин се получи много добре!