Моле негро

Vili NaidenovaVili Naidenova
Новак
28
1
08/03/2019
"Сочно пилешко в пикантен тъмен сос - ястие, което впечатлява с вкус и визия"
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо503
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Моле Негро е традиционно Мексиканско ястие, което представлява пилешко филе в много тъмен пикантен сос. Естествено в Мексико се приготвя с мексикански чили чушки, но ние нямаме такива и можем да ги заменим с нашите лютиви сухи чушлета, които по традиция се слагат във фасула. Ако все пак намерите мексикански чушлета, те не трябва да са много люти, а просто пикантни.

Започваме с обработката на чушките - изчистете ги от семената и дръжките, като запазите семената за по-късно. Пригответе си тава и на нея наредете чушлетата, които се пъхат във фурната за около 20 минути на 200°С. Целта е да се изсушат максимално. Готовите чушки се начупват в дълбока купа и се заливат с пилешки бульон. Оставят се настрана докато омекнат.

Пилешките гърди се нарязват на по-дребно и се сваряват до полуготовност и ги оставяте настрана.

Доматите се разрязват на две, както и лукът. Поставят се в тава, заедно със скилидките чесън и се запичът във фурната до тяхното пълно омекване. Докато чакате доматите, си пригответе тиган, в който изсипете всичките ядки (фъстъци, бадеми, сусамово семе), кимиона на зърна и канелата. Оставете ги на тих огън да се загреят и запекат леко без мазнина.

Когато всичко това е готово доматите, лукът, чесънът, ядките, подправките и пилешки бульон се изсипват в блендер и се пасират много добре. Получената смес се изсипва в дълбока тенджера с малко олио, но не я слагайте все още на огъня.

Накиснатите люти чушки се изсипват в блендера заедно с банана, стафидите и още пилешки бульон и се пасират. Така получената смес се прибавя към другата в дълбоката тенджера.

Помните ли семките от чушките - сега е техен ред. В тиган без мазнина се запичат до тяхното овъгляване т. е. трябва да станат черни и изгорели. Изсипвате ги в блендера с бульон, пасирате и прибавяте към останала смес.

Така напълнената тенджера я слагате на тих огън да къкри, като разбърквате от време на време. Когато вече сместа е завряла прибавяте шоколада, той ще се разтопи напълно в нея.

В Мексико прибавят блокчета мексикански шоколад който е много богат на какао, така че и вие си изберете такъв. Когато шоколадът напълно се разтопи и сместа е покъкрила прибавяте пилешките гърди и оставяте още малко да ври. Осолявате, ако е необходимо.

Сервирате и да ви е сладко.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар