Начин на приготвяне
Картофите се почистват и нарязват на големи кубчета.
В тенджера със зехтин се прибавя на по-едро нарязан лук и смачкан чесън, това означава, да се нареже върху дъска за рязане, да се посипе със сол и след това с широката част на ножа се започва смачкване, като се пързаля ножът върху парчетата чесън, докато стане на гладко пюре.
Нямам представа защо повечето готвачи, които разглеждам, така правят с чесъна, но това е почти винаги, надали защото нямат преса за чесън, вероятно за да се засили ароматът му.
Добавя се дафинов лист и наситнен розмарин. Разбърква се, докато омекне лукът. Прибавят се картофите, разбърква се и отгоре се заливат с доматите, прибавя се водата, солта и черен пипер на вкус.
Тенджерата се захлупва с капака и се оставя на умерен котлон за около 45 минути при периодично разбъркване. Ако е необходимо, се долива по-малко гореща вода.
След като са напълно омекнали картофите, яхнията се сваля от котлона.
При сервиране картофената яхния се посипва с наситнен магданоз и няколко струйки зехтин и винаги се поднася с голяма плочка сирене Фета, полято със зехтин и поръсено с риган.
Гръцката картофена яхния (Пatates Yiaxvi) е готова.
Източник: MasterChef Akis Petretzikis