Маслена питка със сусам

06/03/2019
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф9955113506
"Оставете на аромата на прясно изпечена питка с масло да ви завладее, а после се насладете и на вкуса на тази вкусна Маслена питка със сусам"
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо669
  • Преглеждания за месеца115
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете прясното мляко - леко затоплено. В него разтворете лъжичката захар и маята. Изчакайте да се активира около 5-8 минути.

2. Сложете в кладенчето крема сиренето и повечето масло - разтопено, но внимавайте да не е горещо.

3. Замесете тесто, към което постепенно добавяйте и солта и още брашно ако е нужно, докато постигнете еластичност и спре да ви лепне. Оформете на топка и приберете в купата. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час в топло помещение.

4. От втасалото тесто отделете една топка /колкото юмрук/ и поставете в центъра на тавичка 22 см диаметър, предварително намазнена или покрита с хартия за печене.

5. Останалото разточете на не много тънка кора върху набрашнен плот. Намажете с остатъка от маслото и завийте на руло. Издължете го и съединете краищата. Образуваният пръстен разположете около топчицата в центъра на тавата.

6. С помощта на кухненска ножица правете дълбоки прорези по пръстена под лек наклон. Топката в средата също срежете отгоре на няколко места, за да се получат връхчета и стане красиво. Отново оставете питката да втаса и удвои обема си.

7. Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете маслената питка с разбито яйце и поръсете обилно със сусам.

8. Печете погачата 30-35 минути или до тъмно златист загар.

Добър апетит! подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар