Начин на приготвяне
Затоплете млякото, сложете маята, 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар, разбъркайте и оставете на страна да се активизира маята.
В купа пресейте брашното, добавете брашното и разбъркайте. Прибавете шупналата мая и яйцата, разбъркайте първо с дървена лъжица, а след това с ръка замесете меко, нелепнещо тесто.
Добавете малко брашно, ако е необходимо. Не прекалявайте с брашното - по-добре е да оставите тестото по-рядко, тъй като, ако стане твърдо, няма да може да втаса.
Оставете купата, покрита с кърпа, да втаса на топло, докато тестото удвои обема си.
Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и доомесете за кратко, като тестото трябва да е меко и пухкаво. Разделете на 12 части.
Всяка част оформете на топче. Разточете леко всяко топче, като големината му трябва да е такава, че да стига до средата на тавата, в която ще печете (моята тава е с диаметър ок. 30-32 см и питката става малко по-ниска. Ако използвате по-малка тава, питката ще стане по-висока).
Намазнете леко избраната тава. Разтопете маслото. Всяко разточено парче потопете в разтопеното масло и подредете в тавата като ветрило.
Оставете на топло да втаса още веднъж. Поръсете със сусам и маково семе.
Печете в загрята фурна за около 20-30 мин. на 190 градуса.
Готовата питка покрийте с кърпа, да се задуши за кратко.