Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Великденска маслена питка

Великденска маслена питка

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878233021
Великденска маслена питка
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
2 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
32 мин.
Порции
12
"Не само по Великден, но и по всяко време на годината тази питка ще предизвика истински фурор"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + още за доомесване
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 1 пакетче, суха
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 125 г
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото, сложете маята, 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар, разбъркайте и оставете на страна да се активизира маята.

В купа пресейте брашното, добавете брашното и разбъркайте. Прибавете шупналата мая и яйцата, разбъркайте първо с дървена лъжица, а след това с ръка замесете меко, нелепнещо тесто.

Добавете малко брашно, ако е необходимо. Не прекалявайте с брашното - по-добре е да оставите тестото по-рядко, тъй като, ако стане твърдо, няма да може да втаса.

Оставете купата, покрита с кърпа, да втаса на топло, докато тестото удвои обема си.

Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и доомесете за кратко, като тестото трябва да е меко и пухкаво. Разделете на 12 части.

Всяка част оформете на топче. Разточете леко всяко топче, като големината му трябва да е такава, че да стига до средата на тавата, в която ще печете (моята тава е с диаметър ок. 30-32 см и питката става малко по-ниска. Ако използвате по-малка тава, питката ще стане по-висока).

Намазнете леко избраната тава. Разтопете маслото. Всяко разточено парче потопете в разтопеното масло и подредете в тавата като ветрило.

Оставете на топло да втаса още веднъж. Поръсете със сусам и маково семе.

Печете в загрята фурна за около 20-30 мин. на 190 градуса.

Готовата питка покрийте с кърпа, да се задуши за кратко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: