Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете прясното мляко - леко затоплено. В него разтворете лъжичката захар и маята. Изчакайте да се активира около 5-8 минути.
Сложете в кладенчето крема сиренето и повечето масло - разтопено, но внимавайте да не е горещо.
Замесете тесто, към което постепенно добавяйте и солта и още брашно ако е нужно, докато постигнете еластичност и спре да ви лепне. Оформете на топка и приберете в купата. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час в топло помещение.
От втасалото тесто отделете една топка /колкото юмрук/ и поставете в центъра на тавичка 22 см диаметър, предварително намазнена или покрита с хартия за печене.
Останалото разточете на не много тънка кора върху набрашнен плот. Намажете с остатъка от маслото и завийте на руло. Издължете го и съединете краищата. Образуваният пръстен разположете около топчицата в центъра на тавата.
С помощта на кухненска ножица правете дълбоки прорези по пръстена под лек наклон. Топката в средата също срежете отгоре на няколко места, за да се получат връхчета и стане красиво. Отново оставете питката да втаса и удвои обема си.
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете маслената питка с разбито яйце и поръсете обилно със сусам.
Печете погачата 30-35 минути или до тъмно златист загар.
Добър апетит!
Коментари