Начин на приготвяне
Разбъркваме топлото мляко с топлата вода, захарта и маята. Като се разтвори маята, слагаме 1-2 ч.ч. брашно (брашното се пресява). Разбъркваме добре и оставяме сместа да почине 10 мин.
Като мине времето, добавяме мазнината и започваме да добавяме брашното, като към него добавим и солта. Замесваме тесто до готовност, оставяме го в дълбок съд, който покриваме с кърпа.
След като поседи на топло и нарасне, го разделяме на 2 топли. Разточваме всяка топка на кора, която режем на триъгълници. Всеки триъгълник се навива под формата на кифличка и се реди в тавата (аз поставям на дъното хартия за печене).
Когато сме готови, оставяме тавата във фурната (загрята на 50 градуса) за малко, за да нарасне. Накрая я вадим и намазваме жълтъка. Погачата се пече в загрята на 170 градуса фурна за 40-45 мин. (зависи от фурната ).
Като се запече отгоре, памук погачата се покрива с алуминиево фолио, за да не изгори и се доизпича само на долен реотан с вентилатор.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за изпитани домашни питки като нашата питка Цвете или класическата питка Слънце.
Коментари