Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от леща»Зеленчукова супа с кълнове от леща

Зеленчукова супа с кълнове от леща

Зеленчукова супа с кълнове от леща
Снимка: Илиана Първанова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Вкусна и полезна - една истинска Зеленчукова супа за душата"

Необходими Продукти

  • картофи - 6 бр. малки
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • лук - 1 глава (пожелание)
  • спанак - 1 шепа нарязан
  • бяла ряпа - 1/4 корен Дайкон
  • кълнове от леща - 2 шепи
  • вода - 1, 8 л
  • шарлан - 1 с.л.
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна
  • сода - 1 ч.л. (пожелание)
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • чубрица - 1 щипка
  • джоджен - 1 - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме и нарязваме на ситно картофите, морковите и бялата ряпа. По желание може да добавим и лук. Прибавяме и шепа нарязани листа спанак.

Варим зеленчуците и кълновете от кафява леща във водата, заедно с хималайската сол, за да се овкусяват. Не е задължително, но зависи от сорта леща, ако увира бавно - добавяме сода за хляб, за да спомогне по-бързото сваряване на лещата!

Като имаме предвид и това, че самото зърно, като е било дълго време накиснато, за да покълне и да станат кълнове, значи лещата вече е набъбнала и събудена, и щом се яде в този си вид сурова и така е по-полезно, е хубаво да не я разваряваме напълно в супата.

Подправяме малко преди съставките да са сварени - с шарлан, червен пипер, индийска куркума, кимион, черен пипер смлян, ронена чубрица, джоджен (сушен). Според вкуса и настроението може да добавим и чили, за да сгрее с пикантността си!

Чудесна нетрадиционна зеленчукова супа с лещени кълнове!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Илиана Първанова
Илиана Първанова
Сред храните за покълване, покълналата леща се води с най Интелигентен вкус!
13.06.2019 17:11
Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Изглежда много вкусна и здравословна.
15.03.2019 19:44