Начин на приготвяне
Обелваме и нарязваме на ситно картофите, морковите и бялата ряпа. По желание може да добавим и лук. Прибавяме и шепа нарязани листа спанак.
Варим зеленчуците и кълновете от кафява леща във водата, заедно с хималайската сол, за да се овкусяват. Не е задължително, но зависи от сорта леща, ако увира бавно - добавяме сода за хляб, за да спомогне по-бързото сваряване на лещата!
Като имаме предвид и това, че самото зърно, като е било дълго време накиснато, за да покълне и да станат кълнове, значи лещата вече е набъбнала и събудена, и щом се яде в този си вид сурова и така е по-полезно, е хубаво да не я разваряваме напълно в супата.
Подправяме малко преди съставките да са сварени - с шарлан, червен пипер, индийска куркума, кимион, черен пипер смлян, ронена чубрица, джоджен (сушен). Според вкуса и настроението може да добавим и чили, за да сгрее с пикантността си!
Чудесна нетрадиционна зеленчукова супа с лещени кълнове!
Коментари