Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Содена питка с лютеница за закуска

Содена питка с лютеница за закуска

Содена питка с лютеница за закуска
Снимка: Илиана Първанова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Точно като от едно време - ароматна содена питка с лютеница за закуска"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч.л. равна
  • сол - 1 ч.л. равна
  • оцет - 2 - 3 ч.л.
  • вода - около 1 ч.ч.
  • шарлан - 1 с.л. за намазване на тавата
  • масло - 1 малко кубченце
  • лютеница - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тесто от брашното, содата погасена с оцета, солта и водата. Разстиламе го равномерно с длан или с помощта на малка точилчицаили буркан, в тавичка, намазнена с шарлан. Изпичаме за около 20-25 минути на 200 градуса.

Нарязваме на равномерни парчета - квадрати или триъгълници като торта и ги разполовяваме - през меката срединка ги разделяме на две и така ще получим двоен брой филийки, и то мекички, подходящи за сандвичи.

Още топла, готово изпечената питка намазваме с масло, за да може то да се разтопи и да попие. С лъжичка разстиляме отгоре слой домашна едросмляна лютеница и поднасяме с топъл билков чай!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: